Poszukiwanie ulubionego gatunku kawy może zająć chwilę, zwłaszcza jeśli dopiero zaznajamiamy się bliżej z tajnikami tego czarnego napoju. Warto jednak poświęcić czas na odszukanie ulubionych nut. Poniżej przyglądamy się poszczególnych rodzajom kawy ziarnistej.
Kawa ziarnista Arabika
Nazwa bezpośrednio wiąże się z rejonem, w którym początkowo gatunek był uprawiany (Arabia). Dla wprawnego oka rozpoznanie tej kawy ziarnistej nie będzie trudne – ziarna charakteryzują się nieco wydłużoną budową i lekkim spłaszczeniem.
Arabika doceniana jest przez osoby, preferujące dość delikatny smak. Takie wrażenia smakowe są spowodowane faktem, że kawa ziarnista zawiera stosunkowo niewiele kofeiny. Niektórzy w takim napoju są w stanie wyczuć nawet nutkę słodyczy.
Kawa w ziarnach Robusta
Uprawa Robusty jest mniej wymagająca, toteż ta kawa ziarnista jest uznawana za mniej szlachetną niż Arabika. Wywodzi się z Afryki, ale z powodzeniem można ją uprawiać również w innych rejonach. Jej ziarna są mniejsze. Smak za to jest zdecydowanie bardziej intensywny niż smak kawy ziarnistej Arabika. Wyróżnia się też charakterystyczną goryczką.
Kawa ziarnista świeżo palona Liberka
To zdecydowanie najmniej znany gatunek. Pochodzi z Liberii. Wyróżnia się dość charakterystycznym smakiem, w którym dominują ciężkie, ziemiste nuty.
Najlepsza kawa ziarnista – opinie
Poszczególni smakosze z łatwością wskazują na zalety wyżej wymienionych gatunków kawy ziarnistej. W takich miejscach ja Bearded Coffee znajdziemy moc różnorodnych wariantów, w tym zestawy kaw ziarnistych. Ale która kawa ziarnista jest najlepsza? Wszystko zależy od indywidualnych gustów. Ogromny wpływ na ostateczny smak napoju ma stopień wypalenia. To właśnie ta kwestia determinuje:
- barwę;
- smak;
- aromat kawy.
Palenie jasne wybierają osoby, ceniące delikatną kwasowość. Smak robi się intensywniejszy i bardziej goryczkowy, gdy ziarna kawy wypalane są w stopniu średnim. Najgłębszego smaku i największej goryczki możemy spodziewać się, wybierając kawę z palenia ciemnego.
Źródło: beardedcoffee.pl